Thursday, March 14, 2013

dessert...PUDING ROTI MARBLE..

Dah lama x buat kuih2...anak2 slalu suruh buat tu buat ni...tp ummi dia buat x tau je...

2 hari lepas tetiba je rasa nk wat puding sbb nampak balance roti ada 2 keping lg...terus google cari resepi puding roti....jumpa la kt MY Resipi : resepi oleh hana6877...senang je buatnya...taraaaa.....dh siap....jom tgk rupanya bagaimana.....


ini buat 2 hari lepas puding roti marble...belum keras pun lagi....bila dh keras....sekelip mata licin...huhuhu...anak2...hantu puding & kek...lebih2 lagi si twin tu....


yg ni plk buat td...puding roti coklat...sama je resepi cuma bancuh smua coklat....x divide 2...skrg dh tggal sparuh...tgk anak2 mkn rs x sampai hati nk berebut...biarkan dorg yg mkn...klu sapa yg nk resepi jom tgk...aku copy paste kt My Resipi je....kt google berlambak resepi ni..sama je...

Puding Roti Marble oleh: hana6877 

Bahan-bahan ( satu loyang )


  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.
  • 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)

Cara-cara


  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2 dan sebati hingga serbuk koko tidak berketul2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!